Yenidoğan ve Bebek Sünneti

yenidoğan bebek sünneti

Yenidoğan sünneti bebek hemen doğduktan sonra yapılması gereken bir sünnet değildir. Doğumdan sonraki ilk iki haftadan sonra yapılan sünnetlere yeni doğan sünneti denir. Yeni doğan döneminde bebek, sünnetin farkında olmadığı için psikolojik olarak etkilenmesinden bahsedemeyiz.

Yenidoğan Sünneti Avantajları

Diğer yaşlara göre bu dönemdeki sünnetin avantajları vardır. Lokal anestezi ile yapılıyor olması, çabuk iyileşmesi, kolay bir bakımın olması olarak avantajlarından bahsedebiliriz. Kanama ve enfeksiyon riski en düşük olan dönem, yeni doğan dönemidir. Ağrı kontrolü bakımından her ne kadar çocuğun en az etkileneceği dönem olmasından söz edilse de, bu durumda sünnetin hangi yöntemde yapıldığından söz edilmelidir. Sünnet yöntemleri sayfamızdan bu konuyu detaylı inceleyebilirsiniz. 

Ancak, sünnetin en hassas olarak yapıldığı yaş olduğu bu dönemde dikkat edilmesi gereken önemli husus bu işlemi sık yapan bir uzaman tarafından yapılmasıdır. Sünnet komplikasyonlarına en açık olduğu zaman yeni doğan dönemidir. Sünneti kim yapmalı? sayfamızda bu konu hakkında detayları görebilirsiniz.

Özellikle ilk 6 ay içerisinde, sünnet derisi ucunda darlık olması, anne karnında yada sonrasında yukarı idrar yollarında genişleme saptanmış olmasında sünnet öneriliyor. 

Yeni Doğan Sünneti Nasıl Yapılır? 

Yenidoğan krem yardımıyla lokal anestezi uygulanır. Bebek sünnetlerinde genel anestezi kullanılmamaktadır. Sünnet derisi ve penise krem sürülerek yaklaşık 45 dakika ya da 1 saat beklenir. Gerekli anestezi sağlandıktan sonra sünnet derisi penisin anatomisine uygun olarak cerrahi yöntemle alınır. 

Sünnet derisindeki damarlar yeni doğan bebeklerde yeni gelişmekte olduğundan çok küçüktür. Bu nedenle kanama kontrolü kolaydır ve çok ciddi kanamalar görülmemektedir. Sünnet sonrası bakım ise bebeklerde çok daha kolaydır. İyileşme ise bebeklerde çok daha hızlı gerçekleşmektedir.

Bebeklerde sünnet işlemi 15-20 dakika sürmektedir. Daha sonra, yaklaşık bir haftada eriyerek kaybolan estetik bir dikişle damarlar tek tek bağlanır. Dikişlerin çok ince atılması önemli bir faktördür.

Son dönemde sünnet derisinin sıkıştırılarak açılmasıyla uygulanan dikişsiz sünnet yöntemlerinde standardizasyon sağlanamayabilir. Penis cildinin tamamen alınması gibi sorunlar çok ciddi onarımların yapılması gerekliliğine neden olabilir. Böyle durumlarda tekrarlanan cerrahi müdahaleler gerekebilir.

İyileşme sürecini ve bakımını etkileyen bu yöntemi önermediğimizi belirterek, sünnetin her yaşta cerrahi ve dikişli olarak yapılmasının en ideal yöntem olduğunu bir kez daha vurgulamak doğru olacaktır.

Hangi Durumlarda Yeni Doğan Sünneti Yapılmaz?

  • Bebeğin genel sağlık durumu sağlam değilse
  • Prematüre doğumlarda
  • Doğum ağırlığı düşükse
  • Peygamber sünneti, gömük penis, penil rotasyon, penil deviasyon gibi anormallikler varsa,
  • Enfeksiyon tablosu görülüyorsa,
  • Bebeğin doğduğunda sistemik hastalığı varsa,
  • Ailede hemofili öyküsü varsa, kanama ve pıhtılaşma sorunu varlığında
  • Doğuştan hipospadias gibi penis anomalisi varsa
  • Sarılıkla ilgili değerleri çok yüksekse ve tedaviye ihtiyaç duyuluyorsa, tedavi tamamlanmadan kesinlikle sünnet yapılmamalıdır.

Yenidoğan Sünneti Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sünnetin ardından hasta gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra pansumanlı bir şekilde evine gönderilir. Ertesi gün kontrolleri yapılarak pansumanı açılır. Aileye günlük bakımın nasıl yapılacağı anlatılır. Yaklaşık 5-7 günde iyileşme gerçekleşir. Bu süreç, sünneti yapan uzmanla birlikte takip edilir.

Bebek Sünnetinde Post-Operatif Bakım

Sünnet operasyonu gerçekleştirildikten sonra, genelde ağrı kesici verilmeye gerek duyulmamaktadır. Anneler bebekleri sık sık emzirmelidir.

Bebeğin mızmızlanmaya başlamasıyla, emzirilmesi sonucu bu durumun üstesinden gelinebilmektedir. Emen bebek gevşer, rahatlar ve duygusal anlamda da doyarak ağrı hissi geçmektedir.

Antiseptikli pomatlar uygulanabilmektedir. Sünnetli kısım üzerine uygulanan antiseptikli pomatlar sonrası, steril gazlı bezle bölge örtülmektedir. Steril gazlı bez, enfeksiyon ve yapışma riskini azaltmaktadır. Günde 4-5 kez antiseptikli pomat uygulanabilir.

Bebeklerde, operasyon esnasında emilebilen iplikler kullanıldığı için dikişlerin alınması gerekmemektedir. Dikişler, kendiliğinden eriyerek düşmektedirler.

Mutlu Sünnet Kliniğinde, sünnet operasyonunu yalnızca Dr. Zafer Mutlu gerçekleştirmektedir. Sünneti, steril ortamda, optimum operasyon şartlarında, özel olarak ısıtılan ameliyat odalarında gerçekleştirmekteyiz. 15-20 dakika civarı süren bu operasyon, cerrahi prensiplere uygun olarak yapılmaktadır. Güvenle tercih edilen bir uygulamadır.